Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Jangan Kejar Aku…!

Masa menghambat aku…
Aku…
Terus berlari…
Masa terus menghambat aku…

aduyai…

Hujan Membasahi Bumi…

penchala link
Hujan membasahi bumi…
Aku di sisi terowong…
Hujan membasahi bumi…
Aku sejuk dalam kepanasan…
Hujan membasahi bumi…
Temujanji ku semakin hampir…
Hujan terus membasahi bumi…
Terus membasahi…

aduyai…!

Hari Tanpa Tembakau Sedunia…

rokok

aduyai…!

Aku Dapat SMS, Dia Terima Email…

Ini sms yang aku terima…

“SHELL PROMOSI’
Tahniah kard sim
Anda tlh di Pilih
Bertuah Meraih
HADIAH UTAMA
dr Shell.Sdn.bhd.
RM15,000.00
Sila dail ditalian
0145522997
TQ.

Aku tak call tetapi membalas sms itu dengan maki hamun… Geram punya pasal…

email
Ini pula email yang member aku terima…

Email dari syarikat quicksilvercourierexpress mengatakan ada barang atas nama member aku tetapi tersangkut di Kastam KLIA kerana di dalamnya terdapat duit. Jadi untuk membolehkan barang-barang dan duit tu dikeluarkan, member aku ni kena bayar RM4,460. Dia call minta tolong aku. Aku call syarikat tu tanya macam mana aku nak amik barang tu dan nak bayar duit tu kat sapa? Dia kata dia akan email maklumat. Member aku pun check email, skali dia bagi personal account bank bukannya account bank syarikat, aku dah mula rasa lain macam. Aku pun call la kengkawan yang keje kastam hinggalah ke MasKargo. Menurut pengawai tersebut ini adalah penipuan. Dah banyak kes macam ni… Dan dah ramai yang terkena… Aiiya ini macam pun ada ka?

aduyai…!

Mahasiswa Mahasiswi Zaman Sekarang…

old-town-white-coffee
Semalam jumpa member di Old Town Kerinchi…
Di kiri kanan depan belakang meja ramai student…
Hebat dia orang ni…
Semua laptop sorang satu…
Buat assignment kat Old Town sambil kopi cawan kecik yang harga RM2.80…
Perggh… Aku kalau tak kerana member tu yang bayo, rasanya payah gak nak masuk Old Town ni…

Teringat zaman belajar dulu…
Kalau umah (dulu hostel umah kedai) tu ada komputer sebijik pun dah kira hebat tu…
Kalau ada printer skali dah dikira tahap dewa tu… Huhuhu
Zaman dah jauh berubah…

aduyai…!

Baru Kutahu…

bahasa isyarat
Minggu lepas aku mengikuti kursus asas bahasa isyarat…
Kursus diadakan selama 5 hari…
Sepanjang kursus baru aku tahu rupanya bahasa isyarat setiap negara mempunyai kelainan…
Ini kerana perbezaan budaya, cara hidup dan lain-lain lagi…
Bagi Malaysia dahulunya kita menggunakan American Sign Language, sekarang kita mempunyai bahasa isyarat kita sendiri iaitu Malaysia Sign Language…
Dan baru kutahu juga bahasa isyarat ini juga mempunyai loghat… Sebagai contoh di Kelantan bahasa isyarat agak berbeza…

Terkesan dengan salah satu sesi apabila penceramah mengatakan…
‘Apakah perkara pertama yang dilakukan apabila menyambut anak lahir?’
‘Azan atau qamat’, serentak jawapan dari peserta
‘Tapi kami tidak dapat lakukannya…’, balas penceramah…

aduyai…!

Hmmm Herba Special…?

Aku berpeluang pergi ke MIHAS di Matrade…
Maka bermula acara berjalan-jalan dari satu dewan ke dewan, melihat produk-produk yang dipamerkan…
Tatkala sampai di satu booth negara China yang tertera nama Snowy Special Herbs…
herba special

Cuba korang tengok tanda harga herba tu… Baru nak bertanya khasiatnya, si penjaga booth dah terangguk-angguk… Jawabnya hentikan laa… Confirm dia tak paham aku tanya apa, aku tak paham dia jawab apa… Tapi harga herba tu amat menangkap aku… Sanggupkah korang beli herba tu atau korang beli honda city ke vios ke…?

aduyai…!

Fasa Baru…

cincin
Kuiramakan TA
Kaulagukan WAU
Kunyanyikan NUN
Kautarikan ALIF
Kupahatkan NUN
Kausematkan NGA
Kusangkakan 6 bulan
Rupanya setahun

aduyai…!

Amat sesak…

Highway jammed
Jalan biasa jammed
Jalan shortcut jammed

Aku tengah berhenti rehat selepas mengharungi hampir sejam setengah dari Sri Petaling menuju ke Bukit Antarabangsa…
Perjalanan seterusnya adalah sebuah perkampungan yang indah di Perak…
Memandangkan jammed ya amat, maka aku nak tido dulu, 2-3 pagi baru gerak balik kampung…

aduyai…!

Sepupu Sepapat Sepapan…

PEKERJA-PEKERJA BARU DI SEBUAH AGENSI…

Meja yang sana tu ANAK SEDARA si polan bahagian A…
Meja yang depan pintu tu SEPUPU si polan bahagian B…
Meja yang bertentangan stor tu DUA SEPUPU si polan bahagian C…
Meja yang dekat tingkap tu ANAK TIRI si polan bahagian D…
Meja yang sebelah bilik mesyuarat tu SEPUPU ANAK TIRI si polan bahagian D jugak…
Meja yang besar tu CUCU SEDARA si polan bahagian E…

aduyai…!